Artival 2016 Artist Interview: MIKKEL ANDERSEN

Picture of Nicol Savinetti

Nicol Savinetti

Share Post:

Kan du kort beskrive din rejse fra dit hjemland til, hvor du er i København/Danmark idag?

Jeg blev født i Roskilde I 1972. Startede mine studier på konservatoriet i Ålborg og drog siden hen af flere omgange til London for at studere. I sidste omgang blev jeg optaget som studerende på Royal College of Music. Siden hen studier på konservatoriet I Århus.

Efter endt studietid rejste jeg rundt med en guitarkvartet. Vi rejste i Baltikum, Rusland, Europa og USA/Canada. Undervejs fik jeg børn, undervisning på muskskoler, flere koncerter og var i mange år meget travl. I 2010 oprettede jeg Københavns Guitarskole – Casa de la guitarra. Et con amore project som handler om integrering af musik og sensitivitet i elevernes liv.

Jeg begyndte at tale spansk på ca. same tidspunkt og med det same landed en turne for mine fødder til Cuba. Det blev til et varmt og tæt forhold til den latinamerikanske verden. Samtidig started mit bekendtskab til Grønland. Det blev til en lige så stor kærlighedshistorie. To kulturer der på overfladen ligner hinanden meget lidt men som når man mærker menneskene og deres kontakt til verden omkring dem har meget til fælles.

I dag er jeg freelance guitarist. Jeg leder Københavns guitarskole, spiller koncerter i Danmark og udlandet. Jeg spiller i forskellige sammenhænge men mest som solist

Hvordan har dine erfaringer, og din rejse, påvirket dig som kunstner gennem tiden?

Jeg gør hvad der passer mig. Jeg mærker bedre og bedre mine behov for at udtrykke mig og for at lave ting der ikke giver anerkendelse fra “the establishment” men derimod skaber en sammenhæng på et højere og mere relevant niveau. Mit arbejde med musik som  er skrevet til mig af komponister fra mange steder og kulturer i verden giver mig visheden om at alt finds og alt kan lade sig gøre.

Hvilket af dine værker, som blev udstillet eller opført som del af Artival 2016, kan du bedst selv lide, og hvad er historien bag værket?

Da jeg spillede til Natkirken i Vor Frue kirke I København oplevede mit forhold til tid skifte. P[ grund af at den lange akkustik i Domkirken fik jeg følelsen af at måtte sætte tempoet ned for at publikum kunne få noget ud af mine toner. Det viste sig at jeg ikke satte tempoet ned men musikken blev tydeligere fordi jeg kom i synk med min egen tidsfornemmelse. Det var en meget stor oplevelse som jeg har arbejdet med siden.

Hvad har din deltagelse i Artival 2016 betydet for dig som person, og for dit virke som kunstner i Danmark?

Det har været en skøn blanding af mennesker, kunstarter, udtryk, kulturer,  personligheder m.m. Jeg er blevet overbevist om at alt kan lade sig gøre og kultural seperatisme ikke giver mening. Det vi skaber sammen bliver ikke til multikultur men til en ny kultur med opbyggelig sammenhængskraft. Vores kunst er vigtig for vores samfund og kunstens væsentlighed må stå klar for enhver efter dette års Artival.

Mikkel står foran sin 3. Solo cd der er ved at blive indspillet I een af de smukkeste kirkerum I Danmark nemlig Store Heddinge Kirke. Cd’en er en optakt til turner I foråret til Letland, Chile og Grønland samt en tur rundt i Danmark med koncerter og præsntationer. Hans forhold til Grønland og Sydamerika kommer ofte til udtryk ved hans koncerter med billedskabende tekster. Forholdet til det sensitive menneske er også en del af Mikkel Andersens interesser. “I et samfund hvor påvirkning fra reklamer og medier tager til i hastighed og intensitet må vi skærme os mod påvirkningerne og det går ud over vores relationer og vores sanselighed.” Ved koncerterne lægger Mikkel Andersen focus på sanseligheden omkring musikken i bred forstand.

www.mikkelandersen.dk

Stranger In A Dane Land

When my family was preparing to move to Denmark, a country where we had neither family nor history, I did a lot of cultural research

A World Where Diversity is not an Issue

Can you imagine a world where diversity is not an issue?A Workshop Experience at KH7 with IMMART, UKK and Aarhus Billedkunstcenter Recently, as Research Curator